MÄNTYHARJUN KESKUSTAN KOHTEET

Mäntyharjun keskusta on täynnä elämää etenkin kesäaikaan, ja tarjolla on sekä monenlaisia kulttuuritapahtumia että tekemistä lapsiperheille.

Keskustan alueella tapahtumien keskipiste on etenkin Mäntyharjun tori (Savontie 1, 52700 Mäntyharju), jossa on paitsi useita torimyyjien kojuja, myös säännöllisesti erilaista kesäohjelmaa.

Kulttuurin harrastajille ja Suomen historiasta kiinnostuneille suosittelemme ehdottomasti vierailua kesäisin avoinna olevaan taidekeskus Salmelaan sekä vieressä olevalle Iso-Pappilan museoalueelle. Molemmissa kohteissa on myös tekemistä lapsille, joten ne sopivat myös lapsiperheille parin tunnin päiväretkikohteiksi. Samalla reissulla voi käydä retkellä museoalueen takana, Nuoliniemen laavulla.

Keskustan alueella lapsiperheiden ehdoton suosikki on metsäleikkipuisto, josta voi suunnata vaikka alle kilometrin päässä olevalle Mäntyharjun torille välipalalle.

Keskustan kohteiden lähellä on useita ravintoloita, joista moni sopii myös lapsiperheiden taukopaikaksi. Katso keskustan ravintolat ja ruokailupaikat Mäntyharjun ravintolat -sivulta.

Lisätietoa sekä valokuvia kohteista löytyy Visit Mäntyharju -palvelusta sekä Mäntyharju-Repovesi -retkeilysivustolta.

Lisätietoa Mäntyharjun retkeilykohteista ja urheilumahdollisuuksista löytyy myös Mäntyharjun kunnan nettisivulta Matkailu-osiosta sekä Liikunta ja ulkoilu -osiosta sekä Mäntyharjun Reissupolun nettisivuilta.

Keskustan alueen kohteista ja ostosmahdollisuuksista saa tietoa myös Mäntyharjun shoppailukartasta (PDF).

Vinkkejä lomanviettoon Mäntyharjun alueella löytyy myös paikallisen sanomalehtemme Pitäjänuutisten kesälehdestä!

KESKUSTAN KOHTEET

Metsäleikkipuisto

Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

KISALAN URHEILUPUISTO JA METSÄLEIKKIPUISTO

Osoite: Urheilutie 1, 52700 Mäntyharju
Avoinna: Alue ympäri vuoden, liikuntahalli aamusta iltaan

Kisalan urheilupuisto ja Kisalan liikuntahalli Mäntyharjun keskustassa ovat alueen merkittävin liikuntakeskus, jossa on tavanomaisten liikuntapaikkojen lisäksi usean eri liikuntareitin lähtöpiste.

Liikuntakeskuksesta lähtevät Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon johtava patikointi- ja maastopyöräreitti sekä sisämaahiihtoladut.

Urheilupuiston alueella on myös lasten suunnittelema metsäleikkipuisto, jossa on erilaisia leikkipisteitä, maastopyörärata ja talvisin pulkkamäki sekä hiihtomahdollisuus. Alueella on valaistus, joten kohteeseen voi tehdä retken myös pimeään vuodenaikaan.

Alueen taukopaikkana toimii Kisalan liikuntahalli, jonka sisätiloissa on wc sekä mahdollisuus lastenhoitoon. Kisalan ollessa suljettuna käytössä on puiston takana olevan jalkapallokentän vieressä oleva wc- ja suihkutila.

Mäntyharjun rautatieasema

Maksullisia palveluja Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

MÄNTYHARJUN TAIDEASEMA JA KURKINIEMI

Osoite: Asematie 10, 52700 Mäntyharju
Avoinna: Taideasema kesäkuun alusta loppukesään, alueen retkeilyreitit ympäri vuoden

Mäntyharjun vanhan rautatieaseman alue on saanut viime vuosina uuden elämän kuntalaisten ja matkailijoiden virkeänä kohtaamispaikkana, Mäntyharjun taideasemana.

Rakennuksissa toimii kesäaikaan Makasiinin Puoti & Kahvila sekä Linkkumyllyn välinevuokraamo, josta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja sup-lautoja viereisellä Pyhävedellä melomista varten. Melontaretkelle voi ottaa mukaan myös lapset, kunhan lapsen mukana on aikuinen ja lapsella on riittävän hyvä uimataito.

Alueella on myös monenlaista vaihtuvaa näyttelytoimintaa sekä pop up -toimintaa.

Yli 100 vuotta vanha asemamiljöö sopii erinomaiseksi koko perheen retkikohteeksi sekä valokuvausreissun kohteeksi. Reissuun voi yhdistää vierailun viereisellä Kurkiniemen uimarannalla. Ks. lisätiedot lähellä olevista ravintoloista ja kohteista Mäntyharjun ravintolat -sivulta.

Aseman lähellä on Kurkiniemen alue, josta pääsee kätevästi Mäntyharjun ulkoilureiteille. Kurkiniemestä lähtee esimerkiksi Pyhäniemen rantaa kulkeva ns. Rantareitti, joka sopii myös lasten kanssa kuljettavaksi. Esteetön reitti sopii myös liikuntarajoitteisille. Talvisin Kurkiniemen parkkipaikalta (Asematie 3, 52700 Mäntyharju) lähtevät jäällä kulkevat hiihtoladut ja Kurkiniemen rannasta retkiluistelureitti.

SALMELAN JA ISO-PAPPILAN ALUEEN KOHTEET

Taidekeskus Salmela

Facebook-ikoni Instagram-ikoni YouTube-ikoni Maksullisia palveluja Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

TAIDEKESKUS SALMELA JA IMMON LUONTOPOLKU

Osoite: Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju
Puhelin: +358 50 3388 114
Sähköposti: info (at) taidekeskussalmela.fi
Avoinna: Kesäkuun alusta elokuun alkuun

Taidekeskus Salmelan taidekesä on yksi Suomen suosituimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumissa, ja kulttuuriharrastajien ehdoton kesän vierailukohde.

Salmelassa ja sen tapahtumissa vierailee vuosittain yli 30 000 kävijää, ja se on yksi Mäntyharjun tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Salmela on talvisin taiteilijoiden työskentelypaikka, mutta kesäisin se avaa ovet suurelle yleisölle. Tarjolla on paitsi näyttelyitä, myös tunnettujen suomalaisten ja kansainvälisten laulajien ja orkesterien konsertteja.

Salmelan pihapiirin läheisyydessä on myös Domanderin näyttelyalue, jossa on nähtävillä taideteoksia useammassa pienemmässä rakennuksessa. Taidetta on nähtävillä myös taidekeskuksen vieressä Ravintola Kesäheinässä.

Salmela sopii myös lapsiperheille, sillä lipunoston yhteydessä lapsille on saatavissa oma seikkailutehtävä kierroksen yhteyteen. Alle 15-vuotiaat lapset pääsevät näyttelyihin alennetuilla lippuhinnoilla ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Salmelan pihapiiriin pääsee myös tutustumaan ilmaiseksi.

Salmelan taidekeskus vastaa myös Vuohijärvellä toimivan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon toiminnasta ja näyttelystä.

Vastapäätä taidekeskusta on paitsi Mäntyharjun kirkko, myös noin 900 m mittainen Siirlahden rannalla kulkeva Immon luontopolku, joka on esteetön reitti. Polun varrella on historia- ja luontoaiheisia opastauluja.

Iso-Pappilan museoalue

Facebook-ikoni Instagram-ikoni Maksullisia palveluja Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

ISO-PAPPILAN MUSEOALUE JA PAPPILANNIEMEN ULKOILUALUE

Osoite: Iso-Pappilantie 2, 52700 Mäntyharju
Puhelin: +358 15 770 111 (vaihde), +358 400 797 944 (kulttuurisihteeri)
Sähköposti: museo (at) mantyharju.fi
Avoinna: Kesäkuun alusta elokuun alkuun

Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Taidekeskus Salmelan naapurissa, noin 3 km Mäntyharjun keskustasta.

Alueella voi tutustua mm. mäntyharjulaiseen rakennuskantaan 1800-luvulta lähtien sekä tyypillisen paikallisen maatalon elämään noin 100 vuotta sitten.

Alueella on museorakennusten lisäksi myös Mäntyharjun kesäteatteri sekä veteraanipuisto ja miehistökorsu.

Museoalue sopii erinomaisesti lapsiperheiden retkikohteeksi, sillä pääsymaksu peritään vain aikuisilta, ja alueelta löytyy lapsille runsaasti tekemistä, kuten keppihevoset, torimyyjäleikki sekä erilaiset pihapelit.

Historiallisesti arvokas miljöö puutarhoineen on myös mitä parhain valokuvausretken kohde.

Mäntyharjun historiaan ja Iso-Pappilan museoalueen rakennuksiin voi tutustua myös Mäntyharjun verkkomuseossa.

Museoalueen takana, Pyhäveden rannalla on Pappilanniemen ulkoilualue, jossa on noin 10 km patikointireitti sekä sauvakävelypuisto. Lapsiperheille sopiva kohde alueella on Pappilanniemen reitillä oleva Nuotioniemen laavu.

Pappilanniemen retkeilyreitit löytyvät Mäntyharjun karttapalvelusta valitsemalla kartaksi Ulkoilukartta sekä Peruskartta.

Museon ja retkeilyreittien parkkipaikkana toimii Kirkonkylän koulun parkkipaikka (museoalueen vieressä), Mäntyharjuntie 41, 52700 Mäntyharju.