MÄNTYHARJUN MAASEUTUKOHTEET

Mäntyharjun maaseutu herää eloon etenkin kesäkaudella, kun alueen vesistöt vapautuvat jäistä ja matkailijat pääsevät tutustumaan järvimaisemiimme vaikka vuokraamalla kanootin tai kajakin alueemme välinevuokraamoista. Vuokraa kanootti tai kajakki vaikka Miekankoskelta tai Linkkumyllystä ja tutustu Repoveden kansallispuistoon vesiteitse!

Maaseutumaisemissamme on Repoveden kansallispuiston lisäksi myös monta muuta kokemisen arvoista luontomatkailukohdetta. Järvialueemme ekologinen monimuotoisuus näyttäytyy esimerkiksi Lainjärven lintutornilla, ja geokätköjä etsimällä pääset tutustumaan moneen mielenkiintoiseen paikkaan Mäntyharjun luonnossa!

Koko perheen kierrokselle Suomen historiaan pääsee tutustumalla vaikka aamupäivästä Miekankosken uittomuseoon ja jatkamalla sen jälkeen iltapäiväksi kierroksille Woikosken automuseoon ja tehdasmuseoon.

Suosittelemme myös tutustumista maaseutumme lähiruokaa tuottaviin tiloihin ja niiden tarjontaan – mukaan matkaan tarttuu varmasti monenlaista mukavaa kotiin viemistä!

Lisätietoa sekä valokuvia kohteista löytyy Visit Mäntyharju -palvelusta sekä Mäntyharju-Repovesi -retkeilysivustolta.

Lisätietoa Mäntyharjun retkeilykohteista ja urheilumahdollisuuksista löytyy myös Mäntyharjun kunnan nettisivulta Matkailu-osiosta sekä Liikunta ja ulkoilu -osiosta sekä Mäntyharjun Reissupolun nettisivuilta.

Vinkkejä lomanviettoon Mäntyharjun alueella löytyy myös paikallisen sanomalehtemme Pitäjänuutisten kesälehdestä!

MÄNTYHARJUN ETELÄOSAN KOHTEET

Näkymä Turunvuorelta

Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

TURUNVUOREN HIIDENKIRNU

Osoite: Kokkosenkyläntie, 52700 Mäntyharju

Turunvuori on Kokkosenkyläntien varressa oleva geologinen kohde ja erityisesti kalliokiipeilijöiden suosima retkipaikka.

Turunvuoren laella on komeat näköalat lähiseudun korpimetsiin. Vuorella on komea jyrkänne, josta löytyy myös noin 12 metriä korkea 1/4 hiidenkirnu, eli jääkauden jäätiköiden sulamisvesien kallioon kaivertama kolo. Alaosassa kirnun halkaisija on noin viisi metriä ja yläosassa noin kolmen metriä.

Huom! Alueella on todella jyrkkiä useiden metrien kalliopudotuksia, joten kohde ei sovellu pienille lapsille.

Alueella ei ole tulentekomahdollisuutta eikä jätehuoltoa, joten kaikki roskat tulee ottaa mukaan.

Alueella on myös geokätkö. Lue lisää geokätköilystä Retkeily Korpijärvellä -sivulta.

Kohteen löytää Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-sivustolta hakusanalla Turunvuori, Mäntyharju. Paikka on Turunlammen rannalla, jonne pääsee kulkemalla ensin Sihvolantietä (lähtöpiste Sihvolantie 1, 52700 Mäntyharju) pitkin pienen matkan ja kääntymällä sitten tältä tieltä oikealle metsäpolulle, joka vie lammelle.

Kohteen koordinaatit: N 6797390 E 503187 (ETRS-TM35FIN)

Kohteesta on kirjoitettu kuvaus Retkipaikka-palveluun.

Lainjärven lintutorni

Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

LAINJÄRVEN LINTUALUE JA NÄKÖTORNI

Osoite: Valtolantie 384, 52700 Mäntyharju
Avoinna: Ympäri vuoden

Lainjärvi on Korpijärven länsipuolella sijaitseva pieni noin 19 hehtaarin järvi, jossa on mahdollisuus nähdä lukuisia eri lintulajeja.

Järvellä on tehty havaintoja esimerkiksi erilaisista lokkilajeista, sorsalajeista, haukkalajeista, laulujoutsenista, kaulushaikaroista, tukkasotkista, härkälinnuista, silkkiuikuista sekä kurjista.

Järven eteläpäässä on näkötorni ja alueella on myös geokätkö. Lue lisää geokätköilystä Retkeily Korpijärvellä -sivulta.

Alueella ei ole tulentekomahdollisuutta eikä jätehuoltoa, joten kaikki roskat tulee ottaa mukaan.

Paikka on Valtolantien varressa, noin 800 m Kokkosenkyläntien risteyksestä etelään Valtolantietä pitkin, noin parin sadan metrin päästä autotieltä.

Paikalle joutuu vaeltamaan pientä polkua pitkin ja torniin voi olla pienempien hankala kiivetä, joten kohde ei sovi aivan pienimmille lapsille.

Auton voi jättää Valtolantien varteen.

Linkkumylly

Facebook-ikoni Instagram-ikoni Maksullisia palveluja Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

LINKKUMYLLY

Osoite: Mouhuntie 647, 52700 Mäntyharju
Puhelin: +358 40 522 2293, +358 50 449 3002
Sähköposti: linkkumylly (at) linkkumylly.fi
Avoinna: Ympäri vuoden, osa aktiviteeteista ja kesäkahvila vain kesäisin

Linkkumylly on yli 100 vuotta vanha myllymiljöö ja luontomatkailukohde Mäntyharjun Mouhun alueella, Sarkaveden rannalla.

Tilalla on kesäisin avoinna oleva divarikahvila, vuokrattava rantasauna ja design-huussinäyttely.

Tilalla järjestetään myös erilaisia kesätapahtumia, vaihtuvia näyttelyitä sekä liikunta- ja luontoaktiviteetteja tilauksesta.

Lähistöltä löytyy myös Repoveden kansallispuiston retkiverkostoon kuuluva luontopolku ja laavut, jonne voi vaeltaa Linkkumyllyltä myös lasten kanssa.

Linkkumylly tarjoaa kanootteja, kajakkeja ja sup-lautoja vuokralle sekä Linkkymyllyn tilalla viereisellä Sarkavedellä liikkumiseen että Mäntyharjun keskustassa asemamakasiinissa, Linkkumyllyn välinevuokraamossa (Asematie 10, 52700 Mäntyharju) keskustan järvialueella liikkumiseen.

Tilauksesta Linkkumylly toimittaa vuokrattavia kanootteja, kajakkeja ja sup-lautoja isommalle ryhmälle myös Korpijärven alueelle.

Automuseo

Facebook-ikoni Instagram-ikoni YouTube-ikoni Maksullisia palveluja Perheille sopiva kohde

WOIKOSKI FEELING, WHD GÅRD, WOIKOSKEN AUTOMUSEO JA TEHDASMUSEO

Osoite: Nurmaankyläntie 90, 52960 Nurmaa, Mäntyharju (WHD Gård ja automuseo), Virransalmentie 2023, 52920 Voikoski, Mäntyharju (tehdasmuseo)
Puhelin: +358 40 656 5981
Sähköposti: whd (at) woikoski.fi
Avoinna: WHD Gård ympäri vuoden, automuseo kesäkuun alusta elokuun alkuun, tehdasmuseo kesäkuun lopusta elokuun alkuun

Mäntyharjun Voikoskella sijaitseva WHD Gård on juhla-, kokous-, ohjelma- ja majoituspalveluja tarjoava kartanotila sekä hevospalvelukeskus, jossa on tarjolla etenkin paljon ryhmille suunnattuja aktiviteetteja.

Woikosken automuseossa tutustutaan kesäisin oppaan johdolla historiallisten autojen maailmaan. Autokokoelma on yksi Suomen kattavimmista ja yksi Pohjoismaiden upeimmista yksityisistä autokokoelmista.

Woikosken tehdasmuseo tutustuttaa Woikoski Ab:n historiaan ja tehtaan omistajasuvun elämään. Tehtaassa järjestetään opastettuja kierroksia kesäisin.

Ryhmille järjestetään kierroksia tilauksesta ympäri vuoden sekä automuseoon että tehdasmuseoon.

WHD Gårdin tilalla olevassa kesäravintolassa on tarjolla kartanotilan omista tuotteista sekä lähituottajien tuotteista valmistettua lähiruokaa.

WHD Gårdin ja museoiden lisäksi Woikosken palveluihin kuuluu Kirjokiven kartano ravintoloineen (Rudolf Elvingintie 109, 47900 Vuohijärvi, Kouvola).

Ruokatarvikkeet

Facebook-ikoni Maksullisia palveluja Perheille sopiva kohde

KUVALAN MAATILA

Osoite: Kuvalanranta 5, 52920 Voikoski (Mäntyharju)
Puhelin: +358 40 558 2732
Sähköposti: kuvalanliha (at) pp.inet.fi
Avoinna: Ma-to aamupäivisin

Kuvalan tila on 1800-luvulta alkaen toiminut sukutila Mäntyharjun Voikoskella.

Tilalla kasvatetaan kotimaisella ruoalla ruokittuja suomalaisia viljapossuja. Lihatuotteiden lisäksi tila myy vapaan kanan munia.

Tilan useille tuotteille on myönnetty Maakuntien parhaat -laatumerkki. Maakuntien Parhaat on ProAgria Keskusten Liiton myöntämä laatumerkki, joka edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi hyväksyttyä laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa.

Tilalta voi ostaa tuotteita aamupäivisin arkipäivinä, ja tuotteita voi myös tilata etukäteen noudettavaksi tiettyyn aikaan.

Tilan tuotteita on myynnissä myös Mäntyharjun keskustan ruokakaupoissa.

Marjahillot

Maksullisia palveluja

TYRYN VIINITILA

Osoite: Pekkojärventie 118, 52700 Mäntyharju
Puhelin: +358 400 752 710
Sähköposti: jouni.huusari (at) tyrynviini.inet.fi
Avoinna: Erikseen sovittaessa

Tyryn viinitila tuottaa oman puutarhan marjoista esimerkiksi viinejä, marjalikööreitä, pontikkasinappia sekä viinihyytelöitä.

Tilalla on oma viinitupa, jossa on mahdollista järjestää ruokailuja sekä viinimaistiaisia ryhmille. Ryhmille on saatavilla tilauksesta myös viinitilan esittely.

Tilalle on myönnetty Maakuntien parhaat -laatumerkki. Maakuntien Parhaat on ProAgria Keskusten Liiton myöntämä laatumerkki, joka edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi hyväksyttyä laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa.

Myymälästä voit hankkia tuliaisiksi mm. viinejä, likööriä, pontikkasinappia ja viinihyytelöitä.

Myymälä on auki erikseen sovittaessa.

MÄNTYHARJUN LÄNSIOSAN KOHTEET

Miekankoski

Facebook-ikoni Maksullisia palveluja Ilmaisia palveluja Perheille sopiva kohde

MIEKANKOSKI

Osoite: Miekankoskentie 942, 52700 Mäntyharju
Puhelin: +358 400 653 281
Sähköposti: juhla-eraruokapalvelu (at) luukku.com
Avoinna: Toukokuun alusta elokuun loppuun

Miekankoski on kaunis koskimiljöö ja koskikalastusalue Mäntyharjun länsipuolella.

Alueella on uittomuseo, sepän paja, paikallisia tuotteita myyvä käsityömyymälä, Turun rauhan muistomerkki sekä kesäkahvila. Uittomuseoon on vapaa pääsy.

Kaunis koskialue rakennuksineen soveltuu erinomaiseksi päiväretkikohteeksi etenkin valokuvausta harrastaville. Koskelle voi tulla kuvaamaan myös kesäkauden ulkopuolella.

Miekankoskelta voi vuokrata kajakkeja ja kanootteja, joilla voi tehdä retken läheisille järville. Miekankosken kautta kulkee myös Repoveden kansallispuistoon johtava melontareitti.

Koskesta voi kalastaa esimerkiksi siikaa ja taimenta, ja koskessa sallittuja kalastusmenetelmiä ovat heitto- ja perhokalastus. Kalastusluvat voi ostaa kahvilasta.

Kohteen kuvia löytyy Instagramista hakusanalla #miekankoski.

Kohteen historiasta löytyy lisätietoa Mäntyharjun verkkomuseosta, ja kohteesta löytyy esittelyvideo Maaseutukuriirin YouTube-kanavalla.

Vierulan tila

Facebook-ikoni Instagram-ikoni Maksullisia palveluja Perheille sopiva kohde

VIERULAN TILA

Osoite: Salmentie 517, 52970 Pankalahti (Mäntyharju)
Puhelin: +358 440 680 804
Sähköposti: tiina.kohonen (at) vierulantila.fi, mikko.kohonen (at) vierulantila.fi
Avoinna: Arkisin noin klo 8–17

Vierulan marja- ja vihannestila on Kohosen perheen maatila Pankalahdella, Mäntyharjulla. Tilan lähiruoka kasvaa tilan omilla pelloilla, josta se kuljetetaan suoraan tuoreena lähiseudun myyntipisteille.

Tilan päätuote on mansikka, mutta tilalla viljellään myös useita kesävihanneksia. Tilan tuotteista valmistetaan myös esimerkiksi mehuja, hilloja, glögiä ja pakastekuivattuja tuotteita, joita on saatavilla ympäri vuoden.

Tilalla on oma tilapuoti, josta tuotteita voi ostaa. Sen lisäksi tuotteita voi ostaa Mäntyharjun keskustan alueelta esimerkiksi S-Marketista, K-kaupasta, Salmelan taidekeskuksesta ja Nilkko Taproomista.

Tilalla on myös oma verkkokauppa, josta voi ostaa tilan tuotteita postitettuna.

Maatila on valittu vuoden 2017 Etelä-Savon maistuvin maaseutu -yritykseksi.