KIIPEILYÄ, MELONTAA JA KOKO PERHEEN RETKEILYREITTEJÄ

Retkeilyreittejä aktiiviliikkujille ja lapsiperheille

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto on kohde, jota ei kannata jättää missään nimessä välistä lomaillessa Mäntyharjulla.

Repovesi on Mäntyharjun ja Kouvolan alueella sijaitseva kansallispuisto, jonka pinta-ala on noin 15 km².

Puistoon pääsee vaeltamaan vuoden ympäri, ja alueelta löytyy niin parin tunnin mittaisia koko perheelle sopivia retkeilyreittejä kuin parin päivän mittaisia vaellusreittejä.

Kansallispuisto on Kaakkois-Suomen suurin yhtenäinen rakentamaton metsä-, suo- ja järvialue, ja alue tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuteen aina jylhistä kalliomaisemista vaihteleviin metsämaastoihin.

Kansallispuisto on yksi Kymenlaakson ja Etelä-Savon suosituimmista nähtävyyksistä ja yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Puistossa vierailee vuosittain yli 150 000 retkeilijää.

Repovedelle pääsee kolmelta eri sisääntulolta.
1. Lapinsalmen sisääntulo: Riippusillantie 55, 47910 Hillosensalmi (Kouvola)
2. Tervajärven sisääntulo: Kivisilmäntie 720, 47910 Kouvola
3. Repoveden pohjoinen sisääntulo, Saarijärvi: Kuismantie 985, 52920 Voikoski (Kouvola)

Korpijärveltä lähtiessä on helpointa käyttää Lapinsalmen sisääntuloa.

Yhteystiedot

Kohteen nimi: Repoveden kansallispuisto
Osoite:
Lapinsalmi: Riippusillantie 55, 47910 Hillosensalmi (Kouvola)
Tervajärvi: Kivisilmäntie 720, 47910 Kouvola
Saarijärvi: Kuismantie 985, 52920 Voikoski (Kouvola)
Avoinna: Ympäri vuoden

Mäntyharju-Repovesi-retkeilyreitit

Mäntyharjun keskustan ja Repoveden välille on rakennettu sekä patikointi- että maastopyöräreitti.

Patikoitavaksi tarkoitettu pääreitti sekä maastopyöräreitti alkavat Mäntyharjun keskustasta, liikuntahalli Kisalan (Urheilutie 1, 52700 Mäntyharju) luota.

Noin 33 km pituinen ja keskivaikeaksi luokiteltu patikointireitti kulkee Mäntyharjun kauniissa luonnonmaisemissa, osittain samoja polkuja maastopyöräreitin kanssa.

Matkan varrella on sekä tavallisia taukopaikaksi sopivia laavuja että majoitukseen sopivia taukopaikkoja.

Reitin kiertäminen onnistuu pyörällä päivässä, mutta patikoimalla kannattaa varautua majoittumaan reitin varrella Matkoslammen laavulla, noin 21 km lähtöpisteestä.

Patikointireitin tarkempi kuvaus löytyy Mäntyharjun kunnan sivuilta.

Samalta sivustolta löytyy myös Mäntyharjun keskustasta Repovedelle vievän maastopyöräreitin kuvaus.

Kansallispuistoon pääsee myös melomalla.

Lähtöpisteenä voi olla esimerkiksi Mäntyharjun keskustassa Kurkiniemen alue, Miekankosken alue Mäntyharjun keskustan länsipuolella tai Hillosensalmi Repoveden lähellä.

Mäntyharjun keskustasta lähtevä Mäntyharju-Repovesi-melontareitti (lähtöpiste Asematie 11, 52700 Mäntyharju) on noin 50 km mittainen ja vie noin 2-3 päivää meloa.

Kesäisin kanootteja tai kajakkeja voi vuokrata Mäntyharjun keskustassa Linkkumyllyn välinevuokraamosta (Asematie 10, 52700 Mäntyharju) ja Miekankoskella Miekankosken kahvilasta (Miekankoskentie 942, 52700 Mäntyharju).

Molemmista kohteista pääsee sekä Mäntyharjun järviä kiertävälle melontareitille (Keisarinlähteen kierros) että Repoveden kansallispuistoon vievälle Mäntyharju-Repovesi-melontareitille.

Repoveden lähistöllä kanootteja ja kajakkeja voi vuokrata keväästä syksyyn Seikkailuviikarin melontatukikohdasta (Repovedentie 2, 47910 Hillosensalmi) sekä Lapinsalmen sisääntulon yhteydessä Seikkailuviikarin self-service-melontatukikohdasta. Varaukset voi tehdä Seikkailuviikarin varausjärjestelmän kautta.

Repoveden kansallispuiston kohteet

Repovedellä on useita eri patikointireittejä. Osan reiteistä kävelee parissa tunnissa, mutta alueelta löytyy tarpeeksi reittejä myös parin päivän vaellukselle.

Ketunlenkki on noin 5 km mittainen koko perheelle sopiva parin tunnin mittainen retkeilyreitti, jonka lähtö- ja paluupiste on Lapinsalmella.

Korpinkierros on noin 4,5 km mittainen lenkki Olhavanlammen rannalla. Reitin varrella on alueen korkein vuori Olhavanvuori. Reitille on matkaa Saarijärven sisääntulosta reilut 3 km.

Tervajärven kierros on reilun 8 km mittainen kierros Tervajärven ympäri. Reitin lähtö- ja paluupiste on Tervajärven sisääntulolla.

Kaakkurinkierros on alueen pisin reitti, jonka pituus on 27 km. Keskivaativa reitti vie 1-3 päivää kiertää, ja kierrokselle voi lähteä miltä tahansa sisääntulolta.

Lisätietoa reiteistä löytyy esimerkiksi Repoveden alueella palveluja tarjoavan Tervarummun nettisivuilta.

Alueen nähtävyyksiä

Repovedeltä löytyy yksi Etelä-Suomen parhaimmista kiipeilypaikoista. Olhavanvuori on yli 50 m korkea vuori, jonka seinämä laskeutuu pystysuoraan Olhavanlammen rantaan.

Mustalamminvuorelta on hienot näkymät lähes koko Repoveden alueelle, ja Katajavuorella on yksi alueen kauneimmista näköaloista.

Kaikki kiipeilykohteet sopivat parhaiten perheille, joissa on isompia lapsia, sillä kiipeiltävillä alueilla on isoja nousuja ja jyrkkiä pudotuksia.

Lapsiperheille sopivat kohteet

Repovedellä on jonkin verran paikkoja, joihin pääsee myös lastenvaunuilla, mutta kohde sopii parhaiten perheille, joiden lapset liikkuvat jo omatoimisesti kävellen.

Reittien varrella on paljon korkeita jyrkänteitä sekä haastavia kiivettäviä kohtia, joten pienten lasten kanssa alueella liikkuessa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Repovesi soveltuu siksi parhaiten kouluikäisten lasten perheille.

Puiston suosituimpia reittejä on 5 km pituinen Ketunlenkki, jonka lähtöpiste on Lapinsalmen sisäänkäynnillä. Reitti kulkee Lapinsalmelta Katajavuorelle, sieltä Kapiavedelle ja sieltä Määkijänsalmen kautta takaisin Lapinsalmelle. Reitin kartta on ladattavissa luontoon.fi-sivustolla: PDF

Ketunlenkin varrella on vaijerilossi, useita taukopaikkoja (joissa on kuivakäymälä) sekä Katajavuoren upeat näköalat. Pienempien lasten kanssa lenkin voi lyhentää 3 km pituiseksi lenkiksi jättämällä Katajavuoren välistä.

Talvisin Ketunlenkin voi kiertää vain osittain, sillä vaijerilossi ei ole talvisin käytössä eikä lossin vesistöaluetta voi ylittää jäätä pitkin talvisin.

Lisätiedot kohteesta

Maakunta, paikkakunta ja alue: Etelä-Savo, Mäntyharju, Repovesi
Osoite: Riippusillantie 55, 47910 Hillosensalmi (Kouvola), Kivisilmäntie 720, 47910 Kouvola, Kuismantie 985, 52920 Voikoski (Kouvola)
Kohderyhmä: Lapsiperheet, seniorit, retkeilijät
Etäisyys Korpijärven keskipisteestä: Noin 53 km (noin 45 min.) autolla ajaen
Avoinna: Ympäri vuoden, mutta polkuja ei pidetä auki lumisina aikoina
Reitin pituus: Useita eri pituisia reittejä
Ajallinen kesto: Alkaen 2-3 h
Vaikeusaste: Keskivaativa, osa reiteistä ei sovi pienille lapsille
Varusteet: Retkeilyyn sopivat kengät, sadesäällä sadevarustus, tulentekovälineet
Huomioitavaa: Lastenvaunuilla ja rattailla voi liikkua osalla reiteistä.

Lisätietoa kohteesta löytyy seuraavilta nettisivuilta:

Repoveden palveluista, reiteistä ja kartoista löytyy kattava tietopaketti Visit Repovesi -sivustolta sekä Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolta. Ladattavat PDF-kartat patikointireiteistä löytyvät Aktiviteetit-sivulta.

Alueen kartta löytyy esimerkiksi Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta.

Ketunlenkki-patikointireitistä löytyy tietoa myös Outdoors Finland -palvelusta sekä outdooractive-sovelluksesta (ladattavissa sovelluskaupoista), josta löytyy kohteen retkikartta.

Varmista tietojen oikeellisuus kohteesta.

Kartat ja koordinaatit

Kohde Google Maps -palvelussa

Koordinaatit
karttapaikka.fi-sivusto:
N = 6780558.226 E = 491210.604 (ETRS-TM35FIN)

Sovellukset

Lataa Outdooractive-sovellus sovelluskaupoista
Google Play
Apple App Store