Lasten metsäretki

Koe elämyksellinen metsäretki lasten kanssa!

Korpijärven alue on mitä mainion metsäretkikohde lasten kanssa!

Järvialueellamme on runsaasti asumattomia metsäalueita sekä erilaisia elinympäristöjä, joissa pääset tutustumaan lasten kanssa suomalaisen luonnon monimuotoisuuteen. Suosittelemme siksi elämyksellistä metsäretkeä kaikille meillä majoittuville perheille!

Lähiseutumme lintuihin voi tutustua paitsi Korpijärven rannoilla, myös Lainjärven lintutornilla, joka sijaitsee alle puolen tunnin päässä Korpijärveltä.

Muista käydä katsomassa myös Tommolansalmella asuvia joutseniä kesäisin, mutta älä häiritse niitä!

Mitä lasten kanssa metsässä voi oikein tehdä?

Jos metsäretki lasten kanssa kiinnostaa, mutta et keksi itse tekemistä retkelle, vinkkejä elämyksellisen metsäretken järjestämiseen löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

Suomen lasten metsäretkipäivä – retkivinkkejä metsäretkelle lasten kanssa

Metsäretkipäivän nettisivuilta löydät helppoja retki-ideoita lasten kanssa toteutettavaksi.

BirdLife Suomi – vinkit linturetkelle lasten kanssa

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön BirdLife Suomen nettisivulla on mukava vinkkilista linturetkille sekä runsaasti tietoa eri lintulajeista.

Luontoportti – opas suomalaisten kasvi- ja eläinlajien tunnistukseen

Minkä ihmeen kasvilajin näimme metsässä ja minkä kalan saimme saaliiksi? Luontoportin tunnistusoppaat auttavat löytämään vastauksen tuntemattomien kasvi- ja eläinlajien tunnistamisessa.

Metsäntutkimuslaitoksen luontotehtävät

Metsäntutkimuslaitoksen pdf-oppaassa on 22 erilaista tehtävää, jotka perehdyttävät luonnon havainnointiin ja kokeelliseen metsäntutkimukseen. Oppaasta saa hyviä vinkkejä siitä, millaisia asioita luonnossa voi lasten kanssa tarkkailla.

Kerää muistoja lasipurkkiin

Päiväkoti-ikäiset lapset Suomessa ovat innoissaan tästä ideasta! Hanki jokaiselle lapselle noin 10 cm:n kokoinen lasipurkki. Ota purkit mukaan retkelle metsään. Lapsi voi kerätä metsästä esineitä, kuten kiviä, männynkäpyjä jne., purkkiin ja tehdä sinne lopuksi oman asetelman. Purkin voi sen jälkeen viedä kotiin mukavana pienenä muistona lomamatkasta Korpijärvelle!

Bongaa tähtikuvioita öiseltä tähtitaivaalta

Korpijärvi on Etelä-Suomen harvoja lähes kokonaan valosaasteista vapaita alueita, sillä lähimpiin valaistuihin isoihin asutuskeskittymiin on meiltä kymmenien kilometrien matka. Järvialueemme sopii siksi erinomaiseksi retkikohteeksi etenkin tähtitiedettä tai tähtitaivaan kuvausta harrastaville. Eikä retkeä varten tarvitse edes lähteä metsään, vaan bongausta voi harrastaa pimeänä iltana ja yönä oman lomamökin pihapiirissä.

Lasten kanssa tehtävää tähtitaivaan bongausta varten ei tarvitse välttämättä mitään välineistöä – tarvitset vain jonkin tähtitaivasta kuvaavan kartan, joita voi ladata netistä. Paljain silmin tehtävää tarkkailua helpottaa kuitenkin kiikarien käyttö.

Jos kärsivällisyys ei riitä kohteiden etsimiseen paljain silmin, kannattaa asentaa puhelimeen joku sovelluskaupoista ilmaiseksi löytyvä tähtienbongaussovellus, jolloin puhelimen näytön kautta on helpompi hahmottaa, minkä kuvion taivalla näkyvät tähdet muodostavat. Tämä on yleensä lapsillekin mieluisampi tapa tutkia tähtikuvioita, kun sovellus näyttää suoraan, minkä kuvion taivaalla näkyvät tähdet muodostavat.

Julkaistu Yleinen.